Natuur

Klimaatzones

Afwisseling in Natuur

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

De extreme afwisseling van het landschap is één van de meest fantastische ervaringen van reizen door Costa Rica. Al over korte afstanden kan je het landschap drastisch zien wijzigen.

Afhankelijk van hoogte en geografische ligging heeft Costa Rica verschillende klimaten. Een bioloog heeft in het land zes verschillende ‘klimaatzones’ met een eigen ‘ecosysteem’ herkend.

Een klimaatzone is een gebied met een flora en fauna dat zich heeft aangepast aan het specifieke klimaat in het gebied. Eén van de reden dat er zoveel verschillende planten- en dierensoorten in het kleine Costa Rica voorkomen is het feit dat er zoveel verschillende klimaatgebieden zijn.

Een ritje van 2 uur van San José naar pakweg de top van de vulkaan de Irazú geeft een goed voorbeeld. San José ligt op 1270 meter; de top van de Irazú op ruim 3400 meter. De tocht brengt je aan het begin van de tocht door het regenwoud. Eenmaal op de flanken van de vulkaan reis je via bossen met bomen die door de vochtigheid en de wind kromgetrokken zijn en volzitten met varens, mossen en bromelia’s, naar een gebied bij de top waar geen boom meer groeit. Daar is slechts lage plantengroei waarbij de planten dikke leerachtige bladeren hebben om zich tegen het soms onbarmhartige klimaat boven te wapenen. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur zich aanpast aan de verschillende omstandigheden.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren