Over de CostaRicanen

Begroetingen in Costa Rica

Begroetingen in Costa Rica

    * Como está? Todo bien?
    * Bien, gracias, y usted?
    * Pura Vida! Gracias a Dios
    * Bueno, me alegra verle, qué le vaya bien!
    * Gracias, saludos a la familia!

    * Hoe gaat het? Alles goed?
    * Alles goed, bedankt en jij?
    * Pura Vida, dankzij God.
    * Oké, het doet me plezier je te zien,  het allerbeste,
    * Dank je! Doe de groeten aan je familie!)

        
Dit is een voorbeeld van een gesprekje dat elke dag duizenden malen in Costa Rica gevoerd wordt. Costaricanen houden van hoffelijkheid. Het betekent dat als je ergens binnenkomt dat je in ieder geval íets moet zeggen, als is het maar een simpel: ‘Hola!’ (Hallo!). Ook is het gebruikelijk om altijd een blijk van waardering te geven als iemand iets voor je doet. Wanneer je een Coca-Cola bestelt is het altijd: ‘Una Coca Cola por favor’. En komt de ober je bestelde drankje brengen staat het erg onbeleefd om hem niet te bedanken: ‘gracias!’
In Costa Rica worden erg veel handen geschud (en zoenen gegeven). Ook als reiziger in het land kan je er aan hartelust aan meedoen. Dat kan bijvoorbeeld al als je iemand op straat de weg vraagt. Of je komt iemand tegen die je een keer eerder gezien hebt; je kunt dan aan het begroetingsritueel het handenschudden toevoegen.
Als je een vriendschappelijke relaties met een meisje of een vrouw hebt opgebouwd is er helemaal niets vreemd aan om haar een zoen te geven. Maar let op! In Costa Rica wordt slechts één zoen op de wang gegeven. Je zul niet de eerste zijn die daarna, omdat je dat als Nederlander eenmaal zo gewend bent, nog twee zoenen geeft .... in de lucht.

Het is zeer handig om een aantal beleefdheidsvormen uit je hoofd te leren of op een papiertje bij je te hebben. Het vergemakkelijkt het contact met de plaatselijke bevolking. Je moet maar het ‘gevaar’ op de koop nemen dat je vervolgens een hele riedel in het Spaans over je heen krijgt. Het zijn leuke momenten tijdens je reis!

 

Bedankt

Gracias

Alstublieft (als je iets verzoekt)

Por Favor

Alstublieft (als je iets geeft)

Tome!

Graag gedaan

Con mucho gusto!

Hallo

Hola

Hoe gaat het met U?

Como está?

Hoe gaat het?

Qué tal?

Pura Vida (hartstikke goed!)

Pura Vida!

Heel goed!

Muy bien!

Tot ziens!

Hasta Luego!

 

Pura Vida!

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren