Avontuur

Canopy Tour

Canopy Tour

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

 

Een canopytour is een avontuurlijke tocht via stalen kabels door de toppen van de bomen en over dalen of ravijnen heen. Het heet ook wel: boomtopslingeren of tokkelen.

De canopytour is oorspronkelijk in Costa Rica ontwikkeld door een bioloog die onderzoek deed naar bomen in het regenwoud. Hij zocht een manier om snel van boom naar boom te kunnen gaan en bedacht een systeem van stalen kabels die de kruinen van de bomen met elkaar verbonden. Inmiddels is het één van de populairste activiteiten die in Costa Rica worden aangeboden. Over het hele land is het mogelijk om dit soort tours te doen.

Aan het begin van een tocht krijg je een helm en leren handschoenen aangereikt en word je in een soort ‘tuigje’ gehesen. Eerst krijg je instructie. Daarna klim je naar een eerste platform waar de eerste kabel gespannen is. Soms begin je meteen van de grond met een kabel die over een dal heen is gespannen. Je hangt altijd met één hand aan de kabel en ‘zit’ in het tuigje dat met straps en een katrol aan de kabel is vastgemaakt. Je bent altijd gezekerd. Met de hand aan de kabel reguleer je je snelheid. Je remt door de kabel naar je toe te halen. Door een ‘0’-tje te maken zorg je er juist voor dat de weerstand zo gering mogelijk is en blijf je je vaart houden. Door je arm ver achter je aan de kabel te houden zorg je ervoor dat je in balans blijft.

Eén gids zend je weg en geeft instructies of, en zo ja wanneer, je moet remmen. Een andere gids staat op het volgende platform en geeft je door middel van seinen aan of je moet remmen of dat je juist niet vaart moet minderen.

Velen vinden deze canopytour zeer spectaculair. Zweven op soms wel 50 meter hoogte aan een kabel van enkele honderden meters is garantie voor een hoop adrenaline in je bloed. Iedereen kan het doen; van kinderen van 10 tot 80. Mocht je veel last van hoogtevrees hebben dan is deze tocht natuurlijk niet aan te bevelen.

Let wel: als je éénmaal begonnen bent dan kan je niet meer terug. Maar in dat geval kan je altijd vragen of je je vast kunt klikken aan een gids en dan met deze ‘taxi’ het parcours verder afleggen.

Veel plezier!

Een aantal goede tours:

canopytour in Monteverde

canopytour in Manuel Antonio

canopytour La Fortuna

canopytour in Rincón de la Vieja

 

 

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren