Regio's

De Cariben

De Cariben

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

De Cariben

 

De provincie Limón wordt ook wel aangeduid als ‘de Cariben’. Het is een gebied met een ongelooflijk culturele en natuurlijke diversiteit. De meeste bezoekers trekken Tortuguero, met zijn indrukwekkende primaire regenwouden, en de Zuid-Caribische Kust (van Cahuita naar het zuiden toe).

Het is een vrij vlakke provincie, met uitzondering van het afgelegen Talamanca-gebergte, dat vanaf Turrialba tot in Panamá doorloopt. De temperatuur is het hele jaar door vrijwel constant en dat gecombineerd met een overvloedige regenval verschaft ideale omstandigheden voor de teelt van bananen en ananas. Costa Rica is de op één na grootste exporteur van bananen en je ziet hier dan ook uitgestrekte plantages van de bekende merken Dole en Del Monte.

De hedendaagse geschiedenis van dit gebied start met de aanleg van een spoorlijn van San José naar de havenstad Puerto Limón in 1870 (de Spaanse kolonisten hadden deze streek nooit onder controle gekregen). De bedoeling was om koffie (hét exportproduct van Costa Rica in die tijd) sneller naar de markten in Europa te krijgen. Men riep de hulp van Amerikanen in om de financiering rond te krijgen. Dezen kregen voor hun hulp zeer grote stukken land (oerwoud) in concessie, die snel omgezet werden in bananenplantages. Arbeiders voor de aanleg van de spoorlijn kon het dunbevolkte Costa Rica niet leveren en na wat mislukte experimenten met Chinezen en Europeanen bleken alleen zwarten uit het Caribische gebied in staat productief te zijn onder de zware omstandigheden. Nadat de spoorlijn af was bleven zij het gebied bevolken.

 

Hun afstammelingen zorgen voor de typische Caribische sfeer die je aantreft in dorpen als Cahuita, Puerto Viejo of Manzanillo. De simpele houten huisjes, de alom aanwezige raggae muziek en rasta’s, het bijzonder lekkere lokale eten, de genetische mix die je aantreft in de plaatselijke  bewoners, de relaxte sfeer en de totale afwezigheid van massatoerisme geven velen het gevoel in de zevende hemel terecht zijn gekomen.

 

Daarbij komt een overweldigende natuurlijke rijkdom: prachtige koraalriffen in het Nationale Park Cahuita, bossen die doorgroeien tot aan de waterlijn zorgen voor kleine privéstrandjes, weelderige wouden waar goede kans is om dieren te spotten (Cahuita, Gandoca-Manzanillo, Tortuguero)

 

Aan te bevelen in deze streek

 

-       schildpad excursie in Tortuguero (tussen juli en oktober)

-       lokaal Caribisch eten in Puerto Viejo (Lydias place), Cahuita (Miss Edith´s), Manzanillo (restaurante Maxi), Tortuguero: Miss June´s)

-       Inheemse cultuur opsnuiven. Maak een excursie naar bijvoorbeeld Yorkín of Kekoldi

-       Een dagje een fietsen huren in Puerto Viejo en de verschillende strandjes afzakken.

 

 

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren