Gezondheid

Dengue (knokkelkoorts)

Over de ziekte dengue (knokkelkoorts) in Costa Rica

Dengue (knokkelkoorts)

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

In Costa Rica komt de tropische ziekte Dengue (knokkelkoorts) voor. Deze ziekte  duikt op in arme, wat meer vervuilde gebieden bijvoorbeeld rond de stad Puerto Limón en de Pacifico Central. De mug die de knokkelkoorts overbrengt houdt van warmte en vochtigheid. Zij legt haar eitjes in stilstaand water dat verzameld is in bijvoorbeeld autobanden, blikken etc.
Bij toeristen wordt vrijwel nooit Dengue gediagnosticeerd. Dat komt omdat zij  slechts weinig in de risicogebieden komen: in de vrije natuur of in San José, waar Dengue minder voorkomt.

De mug die het virus overbrengt (Aedes Egypti) raakt besmet als hij een geïnfecteerd persoon gestoken heeft.  De mug is dan ook in staat om andere mensen te besmetten.

Een infectie met Dengue verloopt relatief mild. De verschijnselen zijn: hoge koorts, koude rillingen, hevige hoofdpijn vooral achter de ogen. Andere verschijnselen zijn: spier-, bot- en gewrichtspijn, eventueel misselijkheid. De ziekte duurt ongeveer 10 dagen maar compleet herstel kan 2 tot 4 weken duren.

Er bestaat een gevaarlijker variant van Dengue. Deze komt eigenlijk nooit voor bij toeristen omdat het om een herbesmetting gaat.

Er bestaat geen vaccin tegen Dengue. Het beste is om je in de gebieden waar dengue heerst goed in te smeren met muggenolie als de mug actief is: na zonsopgang en tegen zonsondergang.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren