Tico's

Geschiedenis & Archeologie

Geschiedenis en Archeologie in Costa Rica

Geschiedenis & Archeologie

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

Een groots en meeslepende geschiedenis heeft Costa Rica niet. Tenminste, als je de geschiedenis van het land laat beginnen bij de aankomst van Columbus in 1504. De Spanjaarden vonden er niet de begeerde rijkdommen en lieten het land links liggen. Costa Rica was een achteraf-provincie van het Spaanse rijk en de paar arme Spanjaarden die er woonden hebben weinig tastbaars nagelaten. De verschillende aardbevingen die het land in de loop van de eeuwen troffen hielpen niet mee bij de instandhouding van historische gebouwen. Daar komt nog een volstrekt gebrek aan historisch besef bij van de Costaricanen. Nog steeds slopen zij liever een historisch pand dat tot nationaal monument wordt verklaard, om zo niet gebonden te zijn aan wettelijke beperkingen. En het allerergste: Costaricanen hebben bijna nooit oorlog gevoerd! Voilà, al snel ontstaat het idee bij de toerist dat Costa Rica ‘geen geschiedenis’ heeft.

Dat klopt natuurlijk niet. Historie is meer dan alleen maar oude gebouwen. De geschiedenis van de volkeren die leefden vóórdat Columbus in Costa Rica aankwam is heel interessant. Misschien kunnen de archeologische vindplaatsen voor wat betreft imposantie niet wedijveren met die uit bijvoorbeeld Guatemala. Het land is wel de enige plek waar drie verschillende culturen bij elkaar kwamen en hun cultuur met elkaar uitwisselden. Costa Rica vormde een culturele en spirituele brug tussen volkeren die in Midden- en ZuidAmerika leefden. Waar Peru de mysterieuze Nascua-lijnen heeft en Guatemala de bouwwerken die ‘niet kunnen’, daar heeft Costa Rica de raadselachtige stenen bollen die zo perfect zijn gehouwen dat het wetenschappers tegenwoordig nog steeds voor raadsels stelt. Minstens even interessant is dat er nu nog steeds duizenden ‘indianen’ op dezelfde wijze leven als hun voorouders in de tijd van Columbus.

Het zelfde geldt voor de geschiedenis ná Columbus. Het verhaal van de opkomst van de koffie en de wijze waarop het onder primitieve omstandigheden naar Europa werd geëxporteerd of de aanleg van de spoorlijn tussen San José en Limón in het ongenadige klimaat van de Atlantische laagvlakte is heel boeiend. Maar het is ook heel leuk om kennis te nemen van de wijze waarop de ouders van de mensen die je nu tegenkomt het land bewerkten, plezier maakten en hun religie beleefden. Het geeft je nog meer het gevoel dat je ‘in Costa Rica’ bent.

Dit is trouwens een reisfilm ut 1947 over Costa Rica! Het Nationale Museum biedt een leuke en bondige kennismaking met de Costa Ricaanse geschiedenis.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren