Tico's

Muziek & Dans

Muziek en dans in Costa Rica

Muziek & Dans

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

 

Latijns-Amerika heeft een bijzonder rijke muziek- en danscultuur. Costa Rica vormt daar geen uitzondering op. Met name dans speelt een grote rol in het leven van vrijwel iedere Costaricaan. Tot voor kort kende San José ruim 1000 danssalons. Een gang naar een danssalon was net zo’n belangrijke vrijetijdsbesteding als voetballen. Vaak werd het zelfs gecombineerd. Costaricanen zijn gepassioneerde dansers.

Net zo als er dialecten bestaan van talen, zo heeft ieder land zijn ‘eigen’ manier van dansen. In Costa Rica is dat het duidelijkst te zien in de cumbia. Dit is een van oorsprong Colombiaanse dans die enkele jaren geleden enorm populair is geworden. Costaricanen dansen er op een speciale manier op. Het danspaar hupt op en neer op het strakke ritme van de muziek; nergens wordt de Cumbia gedanst zoals in Costa Rica. Het is echt hún dans. Kijk hier naar de 'Cuna de la Swing', waarvan Ligia Torrijano en de 'Cupido' de bekendste dansers zijn.

Maar niet alleen de cumbia wordt gedanst. Salsa, merengue en bolero zijn een aantal populaire dansen. Op de dansvloer zie je jong met oud dansen. Het is heel gewoon dat een opa een mooie meid van een jaar of 20 ten dans vraagt. En ze accepteert ook nog! Het is een feest om het te zien.

Net zo veel culturen als Costa Rica heeft, zoveel muziekstijlen zijn er. In hoofdstad San José staat de wieg van een aantal vermaarde cumbia-bands. Bij de Cariben hoort de opgewekte calypso. En uit de Guanacasteekse pampa’s komt de folklore. Bekende folklore-zangers zijn onder andere Guadelupe Urbina en Max Goldemberg. Hier zijn ze samen te zien bij een optreden tijdens het Internationale Kunstfestival in San José in 2010.

Veel van de Costaricaanse muziek kent nog weinig bekendheid in het buitenland al hebben er een aantal bands internationaal succes gekregen (Editus heeft een Grammy ontvangen). Op dit moment is de groep Malpais zeer populair in het land. Een fantastische salsa-band is Son de Tiquicia!

Voor mensen die van klassieke muziek houden: Het concertleven is van hoge kwaliteit. Het nationale orkest behoort tot de beste in Latijns-Amerika. Een concert van het Nationale Symphonie orkest bijwonen in het Nationale Theater in San José is een belevenis die zeer aan te bevelen is!

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren