Natuur

Nationale Parken

Costa Rica staat wereldwijd bekend om haar systeem van Nationale Parken.

Nationale Parken in Costa Rica

Costa Rica staat wereldwijd bekend om haar systeem van Nationale Parken. Alle Nationale Parken beslaan ongeveer 11% van het landoppervlak. Hierin worden de meest kwetsbare ecosystemen beschermd. Alle Nationale Parken zijn toegankelijk voor het publiek. De bezoekers worden echter slechts in een beperkt gebied toegelaten om de natuur zoveel mogelijk met rust te laten.

In alle parken moet je een entreeprijs betalen. Deze variëren tussen de $10 en $12 dollar voor een volwassene. Kinderen betalen ongeveer $2. De openingstijden liggen meestal tussen 07.00 uur ’s ochtends en 16.00 uur ’s middags. Veel nationale parken houden hun poorten op maandag gesloten! Let op: op 1 augustus 2014 worden de toegangsprijzen van de Nationale Parken verhoogd! Entrée tot de meest bekende parken zal $15 gaan kosten. Voor de precieze prijzen per Nationaal Park: zie de beschrijvingen van de Nationale Parken.

Het is aan te raden om een bezoek aan een Nationaal Park goed voor te bereiden. Binnen de grenzen mag namelijk niets verkocht worden (op enkele uitzonderingen zoals het Nationale Park Poás) na.  Dat betekent dat je zelf  proviand  mee moet nemen. Koop zo mogelijk ook een wandelkaart: de wandelpaden staan vaak goed, maar soms erg slecht aangegeven. In de meer populaire parken zijn bij de entrée wandelkaarten te verkrijgen

Sommige Nationale Parken (meestal populaire parken als NP Cahuita en NP Manuel Antonio) zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Andere Parken zijn slechts bereikbaar per fourwheeldrive (bijvoorbeeld NP Rincón de la Vieja). Zie voor meer informatie over bereikbaarheid de stukjes over de afzonderlijke parken.

De faciliteiten zijn over het algemeen zeer simpel  en  bestaan meestal uit niet meer dan een Parkwachtershuisje, parkeergelegenheid en toiletten (neem zelf toiletpapier mee!).

Het is met name in de drukke vakantieperiodes (december-februari, pasen, juli) aan te raden om zo vroeg mogelijk de parken te bezoeken om grote groepen toeristen te vermijden.

Op deze pagina vind je een beschrijving van de verschillende Nationale Parken en andere beschermde gebieden, welke flora en fauna je er kunt aantreffen, hoe er te komen en wat er te doen is.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren

La Fortuna

Costa Ricaanse gastvrijheid, met uitzicht op de vulkaan

Guápiles

Boutique hotel midden in het regenwoud

Sarapiquí

Gelegen in een overweldigende natuurlijke omgeving

Tortuguero

Tortuguero 3D/2N