Natuur

Natuurbescherming

Natuurbescherming in Costa Rica

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

Costa Rica staat wereldwijd bekend om haar toonaangevende rol in de bescherming van de natuur. Ongeveer 11% van het landoppervlak is nationaal park. Nog eens zo’n 14% heeft de bestemming van ‘biologisch reservaat’, ‘wildreservaat’ of simpel weg ‘beschermd gebied’ gekregen. Dat betekent dat een kwart van het grondoppervlak van het land een min of meer beschermde status heeft. Daarnaast zijn er nog tal van privé-initiatieven van mensen die een stuk grond hebben en daarop bijvoorbeeld een herbebossingproject starten.

Toch betekent dit niet dat de Costaricanen ‘klaar’ zijn met het beschermen van de natuur. Er moet nog een hoop gebeuren. Het goede nieuws is dat er ook veel gebeurt.

Veel nationale parken bevinden zich in onherbergzame streken; daar waar weinig mensen zich gevestigd hebben. Veel moeilijker is het om de natuur te beschermen in de gebieden waar mensen economisch actief zijn. In de Pacifische en Atlantische laaglanden, waar de grote bananen- en ananasplantages liggen is er bijna geen oerwoud meer over. Het betekent dat ecosystemen die alleen in de laaglanden voorkomen ernstig bedreigd zijn.

Natuurbescherming houdt natuurlijk niet op met het zetten van een hek om een stuk grond. Belangrijk is dat de plaatselijke bevolking er bij betrokken wordt. Dat is een proces van lange duur. Op scholen worden kinderen al bewust gemaakt van de unieke natuur die het land bezit en de noodzaak om het te beschermen. Ook wordt de plaatselijke bevolking gestimuleerd om toeristische projecten te starten. Op die manier krijgt de bevolking ook een economisch belang om de natuur te beschermen. Wie door het platteland van Costa Rica reist zal verbaasd zijn over de hoeveelheid projecten waar de lokale bevolking bij betrokken is.

Toch is ook dit maar een gedeelte van het verhaal. Costa Rica is een ontwikkelingsland dat de komende jaren economisch wil groeien. Dat zal een grote druk geven op de natuurlijke omgeving. Het zal afhangen van de wijsheid van de Costaricaanse leiders of die noodzakelijke groei hand in hand zal gaan met minstens zo noodzakelijke acties om de unieke natuur van het land te beschermen.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren