Natuur

Over de Natuur in Costa Rica

Een paradijs voor natuurliefhebbers

Natuur

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

Wie Costa Rica zegt zegt natuur. Jaarlijks komen er ruim een miljoen bezoekers naar het land om van de bijzondere natuur te genieten. Wat maakt de natuur in Costa Rica nu zo bijzonder?
Opmerkelijk van Costa Rica is dat het op een klein grondgebied (Costa Rica is ongeveer 1.4 keer zo groot als Nederland) zoveel verschillende natuur te bieden heeft. Dat maakt het zo boeiend om door het land heen te reizen. Daarbij komt dat voor wat betreft de biodiversiteit Costa Rica tot de rijkste gebieden ter wereld behoort. Voor het gemak bedoel ik met biodiversiteit de hoeveelheid soorten dieren en planten. Het land is een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

Die grote verschillen in natuur hebben onder andere te maken met de hoogteverschillen in het land. Reis je van de Caribische kust naar de Pacific dan moet je altijd een lange bergketen over die overdwars het land in tweeën deelt. De hoogste piek meet ruim 3800 meter!
Die grote hoogteverschillen beïnvloeden het klimaat op drastische wijze. Biologen hebben Costa Rica opgedeeld in 6 verschillende klimaatgebieden of ‘levenszones’. Elk klimaatgebied heeft zijn eigen flora en fauna. Het betekent bijvoorbeeld dat als je vanuit de hoofdstad San José een vulkaan als bijvoorbeeld de Irazú (3400 meter) oprijdt je door vier verschillende klimaatgebieden komt.

Die hoogteverschillen zorgen er ook voor dat het weer en het klimaat snel kunnen veranderen. Ook hier weer een voorbeeld: De plek waar het in Costa Rica het minste regent is het gebied rond de stad Cartago. Het ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de plaats waar het het meest regent. De verschillen in neerslag tussen beide plekken bedraagt jaarlijks 5.5 meter! Ook het weer is erg veranderlijk. Dat merk je als je door het land heen rijdt. Op een afstand van nog geen 100 kilometer kan je in de zon in de kou in de hitte en in de mist hebben gereden.

Costa Rica is geologisch gezien een ‘jong’ gebied: heel Centraal-Amerika is pas 5 miljoen jaar geleden helemaal uit de zee omhoog gerezen en is toen het verbindingsstuk geworden tussen Noord- en Zuid-Amerika. Costa Rica is toen een brug gaan vormen tussen flora en fauna uit het Noorden en Zuiden van Amerika. Dit is een andere verklaring voor de grote biodiversiteit in het land.
Juist omdat Costa Rica nog zo ‘jong’ is is het geologisch een zeer actief gebied. Met regelmaat komen er aardbevinkjes voor (daar voel je bijna nooit wat van) en er zijn actieve vulkanen te bewonderen.

Costa Rica heeft regenwouden , nevelwouden, tropische droogwouden en alle variaties daar tussen in.  Het bezit rokende vulkanen, pruttelende modderputten, hotspings, bountystranden, watervallen en ruige bergen. Kortom, het is een land waar de natuurliefhebber zijn hart kan ophalen!

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren

La Fortuna

Costa Ricaanse gastvrijheid, met uitzicht op de vulkaan

Tortuguero

Tortuguero 3D/2N