Tico's

Over de CostaRicanen

Over de CostaRicanen

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

Pura vida! Deze kreet hoor je en zie je overal in Costa Rica. Letterlijk vertaald betekent het: ‘puur leven’. Op de vraag: hoe gaat het met je? antwoordt de Costaricaan: ‘Pura vida’. Heb je lekker gegeten? ‘Pura vida’. Een toerist die door het land reist en af en toe deze magische woorden uitspreekt wordt onthaald op een warme glimlach.

Reizen temidden van de Tico’s (zo noemen de Costaricanen zichzelf) is ‘pura vida’. Op straat word je niet voortdurend aangeklampt door straatverkopers die van hun waar af willen. Costaricanen laten je met rust. Op het platteland wordt een groet altijd beantwoord. Schoolkinderen zwaaien naar je in het voorbijgaan. Ben je de kaart aan het lezen op de hoek van een straat dan komt er altijd wel iemand langs om je te helpen. Costaricanen stralen een vriendelijkheid en opgewektheid uit die je als reiziger het gevoel geven dat je welkom bent.

Contact met de plaatselijke bevolking tijdens een reis is onvergetelijk.

Jammer dat lang niet alle Tico’s Engels spreken. Dat geldt ook voor degenen die in de toerismesector werken. De voertaal in het land is Spaans. Als je het Spaans niet machtig bent is het handig om aantal omgangsvormen uit je hoofd te leren of op te schrijven. Want dat is de sleutel tot contact met de Tico’s. Costaricanen zijn namelijk gesteld op hoffelijkheid. Zij waarderen het als toeristen zich hoffelijk gedragen. Simpele dingen als groeten bij binnenkomst of bedanken voor de service worden enorm gewaardeerd en kan het begin vormen van een hilarisch gesprek in het spanklish of een onverwachte extra service opleveren. Het maakt je vakantie echt ‘Pura Vida!

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren