Algemene reisinformatie

Reisinformatie

Informatie voor reizigers naar Costa Rica.

Praktische reisinformatie

Heldere en maandelijks herziene informatie voor iedereen met reisplannen naar Costa Rica.


Laatste update: 17 augustus  2015

 

Bagagelijst
Grensovergang
Veiligheid
Transport
Communicatie
Klimaat
Gezondheid
Geld & Uitgaven
‘Enge’ beesten
Douane
Varia

 

Bagagelijst

Neem het volgende in ieder geval mee naar Costa Rica: luchtige (katoenen) kleding, afritsbroek (en), regenponcho, (fleece-)trui, sandalen, wandelschoenen met goed profiel, een pet tegen de zon, eventueel waterschoenen, moneybelt, een goede (!) verrekijker (minimaal 8x24), zaklamp, universeel geldige verloopstekkers, zonnebrandcrème, anti-muggenlotion. Neem een creditcard mee.

 

Grensovergang

Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op het moment dat je Costa Rica binnenkomt. Je moet in het bezit zijn van een retourticket of op een andere manier kunnen aantonen dat je het land weer gaat verlaten. Je mag 90 dagen aaneengesloten in Costa Rica verblijven. Daarna moet je voor 72 uur het land uit alvorens je weer voor een periode van 90 dagen in het land mag verblijven.
Houd er rekening mee dat als je via de VS naar Costa Rica vliegt je paspoort machinaal leesbaar moet zijn. Indien je via de VS reist dien je minimaal drie dagen voor vertrek op een overheidssite van de VS een inreistoestemming aan te vragen
www.cbp.gov/xp/cgov/travel/id_visa/esta/

Vliegveld Juan Santamaría in Alajuela ligt op ± 30 minuten rijden van San José. Nog voor je het vliegveld uitloopt kun je een ticket kopen voor de taxi (± $30 naar San José centrum). Op 100 meter lopen is er een bushalte waar je voor minder dan een halve dollar met de bus naar oa. San José kan (betalen in colones!).

Costa Rica uit. Hou er rekening mee dat je bij vertrek van het vliegveld in Alajuela een vertrekbelasting van $29 moet betalen, te voldoen in colones of dollars. Je kunt ook betalen met een credit card. Deze vertrekbelasting hoef je NIET te betalen als je Costa Rica verlaat over land.

Naar Panama & Nicaragua: Per 1 december 2013 heeft de CostaRicaanse overheid een uitreisbelasting ingevoerd van $ 7 per persoon voor reizigers die Costa Rica over land verlaten. Er zijn twee manieren om te betalen: aan de grens komen betaalmachines te staan. Deze staan er op dit moment echter nog niet en het is te verwachten dat deze ook niet altijd even goed zullen functioneren. De andere manier is van te voren te betalen bij de bank BANCREDITO: hier vind je waar vestigingen van deze bank zijn.

Veiligheid

Costa Rica is geen land waar speciale veiligheidsmaatregelen van op toepassing zijn. De relaxte sfeer en de vriendelijkheid van de bevolking maken van Costa Rica een prettig land om doorheen te reizen. Toch dient met nadruk vermeld te worden dat je continue alert moet blijven tijdens je reis. Als toerist loop je in het oog. Lees daarom de veiligheidstips  van de Nederlandse ambassade in Costa Rica (www.holanda.cr) goed door. Klik daarvoor op het logo van de ambassade op de homepage. Met name in de lijnbussen naar de belangrijkste toeristische bestemmingen is het raadzaam om de spullen die je meeneemt op je schoot mee te nemen of anders goed in de gaten te houden.
Ook in de hoofdstad San José dien je extra alert te zijn. Zorg ervoor dat de ritsen van je rugzak goed afgesloten zijn. Draag je rugzak liefst op je buik. Draag geen sieraden en neem hooguit het noodzakelijke aan geld mee. Draag foto- of filmcamera altijd om je nek.

In sommige hotels is geen kluis op de kamer aanwezig. In dat geval is het raadzaam om waardevolle spullen af te geven bij de receptie waar altijd een safe aanwezig is. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter. Gebruik een moneybelt, zodat je deze waardevolle zaken op je lichaam kan dragen of laat het achter in de kluis van het hotel.

Mocht je toch slachtoffer worden van crimineel gedrag lees dan dien je aangifte te doen bij de dichtstbijzijnde OIJ (Juridische onderzoeksorganisatie, spreek uit: O-I-Gotta). Het alarmnummer in Costa Rica is 911.

Lekker zwemmen in de warme kustwateren van Costa Rica is het heerlijkste wat er is. Je moet echter wel goed uitkijken voor sterke stromingen. Gevaarlijke kustwateren staan soms gemarkeerd met een rode vlag ten teken dat je er niet kunt zwemmen (een groene vlag betekent dat het veilig is). Als er geen vlaggen staan en er zwemt niemand is het verstandig lokaal te vragen of het veilig is om te zwemmen. Blijf dicht bij de kustlijn.

 

Transport

Het belangrijkste en goedkoopste publieke transportmiddel is de bus. Vanuit San José vertrekken bussen naar alle windstreken van het land. Een dienstregeling naar alle belangrijke toeristische bestemmingen.  Zeker in het hoogseizoen is het verstandig om buskaartjes een dag van te voren te kopen. Dat doe je in de busterminal waarvandaan je bus vertrekt. Er zijn private busbedrijven (Interbus, Greyline) die een netwerk hebben tussen de grotere toeristische bestemmingen. Deze zijn uiteraard prijziger dan de publieke diensten, maar het comfort is groter en de reistijd over het algemeen korter. Voor reizigers met een ruimer budget en minder tijd bestaat de mogelijkheid een binnenlandse vlucht  te nemen. De grootste toeristische bestemmingen hebben allemaal een airstrip. De vliegtijden in Costa Rica bedragen maximaal 5 kwartier. Er zijn twee maatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden: Sansa en Nature Air. In de steden zijn taxi’s ruim voorhanden. Ze zijn herkenbaar aan de rode kleur en aan de gele driehoek op de voordeuren. Het starttarief is ± 600 colones voor de eerste kilometer (± 90 eurocent). Een taxi houd je aan door simpelweg je hand op te steken. Ook zijn er taxistandplaatsen (meestal op het centrale plein).

 

 

Communicatie

Telefoon: Sinds 2011 zijn er verschillende aanbieders van mobiele telefonie. Het nationale bedrijf ICE met het merk Kölbi, Claro en Movistar bieden op dit moment hun diensten aan in Costa Rica. Op dit moment heeft Kölbi het beste bereik in het land. Door het hele land maar met name in de hoofdstad San José kom je zeer gemakkelijk aan een chip. Kosten zijn 3000 colones. Vergeet niet een identiteits bewijs mee te nemen als je een telefoonchip gaat kopen. Opladen is ook geen probleem want er zijn oplaadpunten door het hele land.

          
Internet: Veel hotels bieden deze service gratis aan en vaak hebben ze ook WiFi.

Klimaat

Costa Rica kent een tropisch klimaat. De maximale temperaturen in de hoofdstad San José variëren tussen 22C en 28C, aan de Pacifische en Caribische kust schommelen de maxima rond de 30C. Het kan zeer vochtig zijn. De neerslag varieert tussen de 1500 mm en de 7000 mm.
Seizoenen. Het verhaal dat ‘Costa Rica’ twee seizoenen heeft klopt niet helemaal. Er is een verschil tussen het klimaat aan de Caribische (oost)kust en de Pacifische (west)kust van Costa Rica. Het weer aan de Pacifische kant is beter voorspelbaar. Daar is duidelijk sprake van een droog (december - april) en een nat seizoen (mei - november). In het droge seizoen valt er vrijwel geen druppel water, in de regentijd kun je in de middag een fikse bui verwachten. Aan de Caribische kant is het weer onbestendiger. Het hele jaar door kunnen regenperiodes afgewisseld worden met strakblauwe luchten. De minste regen valt hier in de maanden september en oktober.
Daarnaast is Costa Rica het land van de zogenaamde ‘microklimaten’. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de hoogte. De verschillen zijn aanzienlijk in het land! Dat betekent dat het weer heel veranderlijk is. Als je reist kan het zijn dat je met de hitte en in de zon vertrekt, onderweg mist krijgt, het gaat regenen en koud word en tegen de tijd dat je je eindbestemming nadert het weer zonnig en warm wordt. En dat terwijl je hemelsbreed misschien maar 100 kilometer hebt afgelegd!
Kortom, wees altijd goed voorbereid op snelle weersveranderingen: het is altijd raadzaam om zonnebrand, een zonnepet, een poncho en een fleece-trui bij de hand te hebben.

 

Gezondheid

Voor vragen over inentingen kan je het best ruim voor je vertrekt contact opnemen met de GGD in de buurt.
De gezondheidszorg in Costa Rica staat op een hoog peil. In de privé-klinieken in het land wordt je over het algemeen snel en goed geholpen

In verband met eventuele noodgevallen is het aan te bevelen een creditcard mee te nemen. Mocht het ongeluk je treffen en je komt in een (privé)-ziekenhuis dan kan het voorkomen dat je direct moet betalen. Het overleggen van een creditcard is dan afdoende. 

Geld & Uitgaven

De costaricaanse munteenheid is de colón. Neem even goed de tijd om te wennen aan het Costa Ricaanse geld. De grootste coupure is die van 20.000 colones (± $40), gevolgd door 10.000 (± $20) 5000 (± $10), 2000 (± $4) en 1000 (± $2). Behalve met colones kun je op de meeste plaatsen ook met Amerikaanse dollars terecht. Zorg wel dat je kleine coupures bij je hebt ($5, $10, $20). Je kunt in Costa Rica vrijwel niet terecht met Euro´s. Het is mogelijk om ze om te wisselen bij een aantal banken (Banco Nacional. BCR). Maar het is een tijdrovend karwei. Beter kun je ze thuis laten. Koers van de colón ten opzichte van de dollar: $1 = ± 540 colones Koers van de colón ten opzichte van de euro: €1 = ± 650 colones

Het is NIET verstandig om bij aankomst meteen in de vliegterminal geld te wisselen. De koers van de nationale munteenheid ligt ongeveer 10% beneden de normale koers! Uiteraard is het niet prima om de pinautomaten die er staan te gebruiken.

Pinnen: In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in Costa Rica is het mogelijk te pinnen met je europas. Let op een geldautomaat waar het cirruslogo op staat. Bij sommige privé-banken (bv. BAC San José) is het ook mogelijk om dollars te pinnen. Let op dat je de automaten alleen $20 - biljetten afgeven, toets dus alleen een bedrag in dat een veelvoud van 20 is.
Creditcard: de meest gangbare creditcards worden in de grotere hotels en winkels geaccepteerd. 

Costa Rica is niet een zeer goedkoop land. Om een indicatie te geven: op groepsreizen zeggen we tegen onze reizigers dat ze voor wat betreft eten & drinken per dag $30-$35 kwijt zijn. Het hangt natuurlijk van het individuele uitgavenpatroon af. Voor elk budget zijn er ruime opties voorhanden.

Restaurants berekenen in hun menuprijzen 13% BTW en 10% bedieningsgeld.
Soms echter staat de BTW en bedieningsprijs niet in de menukaart maar worden die berekend als de factuur wordt opgemaakt!
Fooien: Zorg er voor dat je in je vakantiebudget een bedrag voor fooien opneemt. Zoals in ieder vakantieland is het ook in Costa Rica gebruikelijk om een fooi achter te laten in hotels voor kamermeisjes, kofferjongens, chauffeurs en voor gidsen (zij werken in de toerisme- sector). In restaurants is ‘servicegeld’ meestal bij de prijs inbegrepen. Een extra fooi wordt natuurlijk op prijs gesteld. Lees rechtsboven deze pagina meer over het geven van fooien in Costa Rica.
Het is niet gebruikelijk fooien te geven aan taxichauffeurs of extra geld achter te laten in winkels, supermarkten of openbare bussen (mensen die niet in de toerisme sector werken). Afdingen is Costa Rica niet gebruikelijk behalve in souvenirwinkels of souvenirstalletjes op straat.

 

‘Enge’ beesten

Dit is een onderwerp waar je kort en lang over kunt spreken. Ik ben er kort over. Costa Rica is een tropisch land waar veel insecten, reptielen en andere beesten voorkomen die sommige mensen ‘eng’ vinden. Overigens vinden veel mensen aan het einde van hun reis dat ze ‘het’ erger verwacht hadden. Neem overal op reis anti-muggenolie mee en ga smeren, spuiten en sprayen als je merkt dat er veel muggen zijn (en smeer dan goed!). Hou er rekenning mee dat er geen product is dat voor 100% beschermt. Goede producten die in Costa Rica te krijgen zijn, zijn 'OFF' en 'GreenScreen'.  Hou er eveneens rekening mee dat hotelkamers vaak ‘huisdieren’ (gekko´s bijvoorbeeld) blijken te hebben. Dat is nu eenmaal onvermijdelijk in het tropische Costa Rica.

 

Douane

Wat mag je belastingvrij invoeren in Nederland? (het volgende is ontleend aan de website van de douane):
Je mag maximaal € 175 aan goederen belastingvrij invoeren. Kom je boven dat bedrag dan dien je belasting te betalen (over het hele bedrag!

Voor de volgende producten geldt een maximum:
• sigaretten (200)
• sterke drank (1 liter)
• koffie (500 gram)
• parfum (50 gram)

 

Varia

Electriciteit: De netspanning in Costa Rica is 110 volt. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen. Verlengstekkers zijn zowel in Nederland en Begië als in Costa Rica te koop. Hou er rekening mee dat in sommige delen van het land de stroom wel eens uit kan vallen. Zorg er voor dat je minimaal weet waar je je zaklantaarn opgeborgen hebt!

Tijdsverschil: In Costa Rica is het in de Nederlandse zomertijd 8 uur vroeger; in de Nederlandse wintertijd is het verschil 7 uur.

Vertrekbelasting: Als je Costa Rica verlaat per vliegtuig moet je een belasting betalen van $29 per persoon. Dit kan je betalen in zowel dollars als colones. Ook kun je met een creditcard betalen. Verlaat je Costa Rica over land dan dien je bij de grens een belasting van $7 per persoon te betalen!

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren

Tortuguero

Tortuguero 3D/2N