Algemene reisinformatie

Reizen met Kinderen

Reizen met kinderen door Costa Rica

Reizen met Kinderen

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

 

“Een Koningsgier, heb je er daar maar één van in Costa Rica?”, vroeg Linde, 7 jaar, me toen ik haar een plaatje van deze roofvogel liet zien. Veertien dagen lang maakten we een groepsreis met 10 kinderen en hun ouders door Costa Rica. Wat me opviel was de niet aflatende belangstelling van de kinderen voor alles wat er groeide en zich bewoog.  Zelden heb ik  een groep zo zien genieten van het land als deze groep met kleintjes tussen de 7 en 12 jaar.

Het is fantastisch om met kinderen een rondreis te maken door Costa Rica, individueel of in groepsverband. Het land leent zich er uitstekend voor (zie filmpje). Het is ontzettend leuk om met je kind(eren) op ontdekkingsreis te gaan naar exotische beesten en bloemen. Het land heeft daarbij een aantal andere voordelen:

  •  de reisafstanden zijn niet al te lang. Door een goede route te kiezen is het mogelijk om ‘s ochtends een programma te doen en ‘s middags te relaxen. Zo bouw je voor je zelf en voor je kind een zekere rust in. Aan te bevelen is om per plek in ieder geval twee dagen te verblijven.
  • Je kunt je reis heel afwisselend maken: mooie wandelingen door het regenwoud afwisselen met avontuurlijker activiteiten zoals een paardrijtocht of een tocht op zee op zoek naar dolfijnen. Oudere kinderen kunnen gaan raften of gaan boomtopslingeren.
  • Het klimaat is over het algemeen prima: het kan warm worden in Costa Rica maar zelden echt uitputtend heet. Wel moet je oppassen met zonnebaden: de zon kan zeer fel zijn.
  • Het voedsel is gezond: Iedere ochtend wordt er fruit geserveerd bij het ontbijt. Verder is de keuken eenvoudig meer smaakvol. In hotels die wat verder af liggen worden de maaltijden in de vorm van buffetten geserveerd. Hoewel deze een behoorlijke variatie bieden zullen kinderen zich dus moeten aanpassen aan het menu van de dag. In restaurants daarentegen worden meestal kindermenu’s geserveerd.
  • Costaricanen vinden het over het algemeen zeer leuk om met kinderen om te gaan. Ze knikken begrijpend als er een keer een kind huilt, maken echt geen probleem van een omgevallen beker en zijn bereid iets extra’s te doen om je te helpen als dat nodig is.
  • Er is goede medische zorg voorhanden. Apotheken vind je overal onderweg. Onder het kopje ‘gezondheid’ vind je het telefoonnummer en adresgegevens van een Nederlandse huisarts in San José.

 

Kortingen.

Informeer altijd even of je kortingen kunt krijgen op excursies of maaltijden als je met je kinderen op stap bent. In veel gevallen is korting mogelijk op maaltijden in lodges, entrees voor parken en excursies als boottochten. Kortingen hangen af van de leeftijd van je kinderen. Kinderen tot 6 jaar kunnen soms gratis mee. Kinderen tot 12 jaar voor half geld. Maar dit is niet standaard. Soms worden er geen kortingen gegeven, soms gelden kortingen ook voor kinderen die ouder zijn. Kortom: het heeft altijd zin om te informeren naar eventuele kortingen.

Waar je op moet letten.

Er zijn een aantal dingen waar je als ouder goed op moet letten als je met je kinderen door Costa Rica rijdt. Kleine kinderen kunnen vaak gevaar niet goed in schatten, adolescenten kunnen overmoedig zijn en grenzen overschrijden waarvan het handig is dat niet te doen.

Als je met je kinderen in het regenwoud loopt zorg er dan voor dat je kinderen op de paden blijven en niets aanraken. Geen beesten maar ook zeker geen planten. Palmen bijvoorbeeld hebben soms stekels die pijnlijk zijn bij aanraking. Ook als je een lief en tam neusbeertje onderweg tegenkomt: kijk er naar, maar kom er niet aan. Het blijven wilde beesten.

Een tweede waarschuwing gelden de kustwateren van Costa Rica. Check als ouder altijd eerst even de stroming in het water voordat je je kinderen laat baden. Laat je kinderen niet verder de zee in dan tot daar waar ze nog vaste grond onder hun voeten hebben. Dit geld altijd, ook al zijn ze inmiddels wat ouder en hebben ze hun zwemdiploma’s op zak. De stromingen kunnen namelijk sterk zijn!

En tot slot: neem goede zonnebrand in en smeer jezelf en je kinderen goed in voor je op stap gaat. Dat geldt ook als het lichtbewolkt is of als de zon maar even te voorschijn komt. De zon is zo fel dat je huid voor je het weet verbrand.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren