Regio's

San José

San José, de hoofdstad van Costa Rica

San José

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

Mensen houden van San José of haten het. ‘Chepe’, zoals de Costaricanen hun hoofdstad liefkozend noemen is een grote, chaotisch drukke plaats. De stad is hét transportknooppunt. Je komt er altijd doorheen als je van de Pacific naar de Atlantische kust gaat of omgekeerd. Toeristen die met het openbaar vervoer reizen nemen hier de bus naar alle windstreken. San José is bijna niet te vermijden. Voor degenen die in Costa Rica slechts natuur en rust komen zoeken een bezoeking. Maar voor hen die de bevolking en land écht willen leren kennen een prachtig vertrekpunt.

San José kent een aantal bezienswaardigheden die in de meeste reisgidsen beschreven staan. Het goudmuseum op de Plaza de la Cultura, het nationaal theater op hetzelfde plein, het jademuseum en de overdekte centrale markt zijn de moeite van een bezoek zeker waard.

Maar de stad heeft nog veel meer te bieden: de mensen. Het is iedereen die één of meerdere dagen in San José verblijft aan te raden om eens een rondwandeling te maken en de sfeer op te snuiven. Dat betekent: een tijdje op een bankje zitten in één van de parkjes, gaan lunchen in een soda (plaatselijke lunchroom), luisteren naar de opgewekte muziek die uit de winkels klinkt en je net iets buiten de gebaande paden wagen. Blijf eens stil staan bij een straatstalletje en kijk eens naar de mensen; zo leer je veel over het land. Je ziet de straatverkopers hun goedkope waar aanprijzen, je ziet het formeel en weinig fantasierijk geklede  kantoorpersoneel met elkaar gaan lunchen, je ziet de dure BMW’s afgewisseld met goedkope Hyundai’tjes door het straatbeeld gaan. Neem de tijd en kijk! Er valt een hoop te ontdekken!

Het is overdag veilig om in het centrum van de stad te lopen. De normale veiligheidsmaatregelen moeten uiteraard in acht genomen worden. De plattegrond ziet er uit als een rooster. De avenida’s (‘lanen’) lopen van oost naar west en de calles (’straten’) van noord naar zuid. De even avenida’s lopen ten noorden van de avenida central; de oneven avenida’s daar ten zuiden van. Hetzelfde geldt voor de calles: de even calles lopen ten oosten van de calle central; de oneven daarvan ten westen.

Kortom, niets weerhoudt je van een ontdekkingstocht door deze stad!

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren