Tico's

Bevolkingsgroepen

Costa Rica kent een grote verscheidenheid aan culturen

Verscheidenheid aan culturen

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

Het is de moeite waard om in Costa Rica de verscheidenheid aan culturen  te ontdekken. Misschien krijg je als je door het land reist niet gauw het idee dat het land multicultureel is. Dat komt omdat de grote meerderheid van de bevolking afstammelingen van de Spanjaarden zijn. In tegenstelling tot andere Midden-Amerikaanse landen is er weinig meer te merken van invloed van de oorspronkelijke bewoners. Toch zijn in de loop van de eeuwen nieuwe bewoners naar Costa Rica gekomen die het land met hun gewoonten en gebruiken verrijkten.

De Spanjaarden die in de 16e eeuw Costa Rica koloniseerden vormden slechts een eerste golf van immigranten. Zij mixten zich met de plaatselijke inheemse bevolking. In de 19e eeuw kwamen er Jamaïcaanse arbeiders naar Costa Rica om te werken aan de aanleg van de spoorlijn tussen San José en Puerto Limón. Daarna bleven zij werken op de bananenplantages in de Atlantische laagvlakte. Tegelijkertijd kwamen Chinese arbeiders op de voet gevolgd door Italiaanse immigranten.
Aan het einde van de 20ste eeuw kwamen er duizenden vluchtelingen, afkomstig uit Nicaragua, El Salvador en Colombia naar Costa Rica toe. Zij werden weer gevolgd door tienduizenden arme Nicaraguaanse migranten op zoek neer een betere toekomst.
Migranten zorgden in de loop van de eeuwen voor een grote culturele verscheidenheid.

Hoewel de inheemse bevolking nog maar 2% van de totale bevolking uitmaakt probeert zij de overgebleven tradities zorgvuldig te koesteren: er zijn nog acht verschillende volkeren die ervoor vechten om hun identiteit te behouden. De bevolking van de provincie Guanacaste ten slotte staat bekend om zijn folklore en gebruiken die voort komen uit het leven op de savanne’s.

Op deze site vind je meer informatie over de vier belangrijkste bevolkingsgroepen.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren