Natuur

Vulkanen

vulkanen in Costa Rica

Vulkanen in Costa Rica

Duurzam Toerisme

Submenu

Gerelateerde Links

 

Niet minder dan zeven actieve en 115 inactieve vulkanen telt Costa Rica. Dat is niet verwonderlijk: Het land (en de rest van Centraal-Amerika) heeft zijn bestaan te danken aan de frictie van twee interconintentale platen (de Cocos en Caribische tectonische plaat). Op het breukvlak is ongeveer 75 miljoen jaar geleden Centraal-Amerika uit zee opgerezen en is een verbinding gaan vormen tussen het Noord- en Zuid-Amerikaanse continent. Dit breukvlak zorgt voor veel aardse activiteit: aardbevingen, maar ook vulkanische activiteit.

De zeven actieve vulkanen zijn (van noord naar zuid); Rincón de la Vieja, Miravalles, Tenorio, Arenal, Poás, Irazú, en Turrialba. Hiervan zijn de Rincón de la Vieja, Arenal, Poás en Irazú het meest bezocht door toeristen.  

De vulkanische activiteit die je kunt bezichtigen varieert van fantastische lavastromen die ’s nachts de Arenalvulkaan rood kleuren tot kokende modderputten en fumarolen op de flanken van de Rincón de la Vieja die ook overdag een prachtig spektakel geven. De toppen van de vulkanen werden al in de jaren zestig van de vorige eeuw tot Nationaal Park verklaard.   

Een aantal vulkanen hebben in de loop van de eeuwen flinke uitbarstingen gekend. De eerste beschrijvingen van uitbarstingen dateren uit de koloniale tijd. De laatste grote uitbarstingen staan op naam van de Irazú (nota bene op de dag dat de Amerikaanse president Kennedy Costa Rica bezocht) in 1963 en de Arenal in 1968. Die laatste uitbarsting vormde de eerste sinds mensheugenis van deze vulkaan en was zo enorm en onverwachts dat er dodelijke slachtoffers vielen.

Tegenwoordig worden de vulkanen 24 uur per dag geobserveerd en afgesloten voor publiek als er gevaar dreigt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in maart 2006 met de Poás. Plotselinge hevige gaserupties zorgden ervoor dat de autoriteiten de poort naar de vulkaan sloot.

Op deze pagina een beschrijving van een aantal vulkanen en de wijze waarop je er kunt komen.

Twitter

Vind ik leuk

Adverteren

La Fortuna

Costa Ricaanse gastvrijheid, met uitzicht op de vulkaan